bologna1

Gezicht op Bologna

Gisterenavond alweer de vierde bijeenkomst van de cursus Giro dell’Arte. Dit keer was Bologna aan de beurt.  De stad van Umberto Eco en van Morandi. De stad van de oudste universiteit van Europa, waar nog niet lang geleden  de overeenkomst is gesloten voor het bachelor-master systeem dat nu bijna overal geldt. We zwalkten weer door de stad en alles wat we zagen riep weer nieuwe vragen op.

 bologna2De Universiteit van Bologna (Italiaans: Università di Bologna) werd gesticht in 1088 en is de oudste nog functionerende universiteit van de wereld. Bekende docenten aan deze universiteit zijn Umberto Eco en Romano Prodi. In de twaalfde eeuw trok vooral het juridisch onderwijs studenten uit heel Europa aan. Aan deze universiteit begon de herleving van het Romeins recht in de middeleeuwen. Als een van Europa's oudste universiteiten (met die van Montpellier, Salerno en Oxford) tooit de universiteit zich met de bijnaam Alma Mater Studiosorum.

 

 

bologna3

In de middeleeuwen verrezen er in Bologna bijna 200 torens. Door deze torens konden de rijken zich verdedigen als het volk in oproer kwam. Hoe machtiger een familie was, hoe hoger de toren. Van de 200 torens zijn er nog ongeveer 20 over. Waarvan de bekendste de twee op het Piazzi di Porta Ravegnana, aan het einde van de Via Rizzoli, zijn. De 'due torri' zijn genoemd naar de families die ze gebouwd hebben. De hoogste is de Aisnelle. Deze is 97 meter hoog, en kan beklommen worden. Je moet dan wel ongeveer 500 treden beklimmen. Het is een aparte en soms duizelingwekkende ervaring, want de Aisnelle staat nogal scheef. Het is dan ook moeilijk je te oriënteren bij deze beklimming. En eenmaal boven houd je je vanzelf wel goed vast.
Vanuit de top valt ook op hoe scheef die andere toren staat, de 48 meter hoge Garisenda. Deze staat maar liefst 3,22 meter uit het lood. Het bovenste gedeelte staat op instorten.

Wat ook nog ter sprake kwam was de kunst van Morandi, een fresco van Giovanni Da Modena, paus Julius II geschilderd door Rafael, Vannozza Cattanei, de piazza Nettuno met Giambologna’s fontein, het Santuario di S. Luca en niet te vergeten de Trotellini, want Bologna is nu eenmaal de culinaire hoofdstad van Italië. In maart is er natuurlijk weer het grootste evenement ter wereld voor de uitgevers van kinderboeken, maar of we daar dit jaar naar toe kunnen is nog maar de vraag.

1000 Resterende tekens