Ik ga beginnen met het schrijven van een boek. Alle woorden zijn er al, ik hoef ze alleen nog maar in de juiste volgorde te plaatsen. De tekst is gemaakt door mijn vader. Mijn vader, die weleens pijnlijk grappig 'het kunstpastoraat' is genoemd, geeft lezingen en cursussen over kijken naar kunst. Dat doet hij meestal binnen de driehoek Bredelar, Amsterdam, Venetië.
Soms ook daarbuiten.

Het geven van lezingen en cursussen klinkt behoorlijk saai, dat geef ik toe. Ik denk dan zelf aan mensen die quasi geïnteresseerd naar een voorwerp kijken, plechtig hun hoofd schudden, zo van 'ohja, inderdaad' terwijl ze eigenlijk al lange tijd aan de koffiepauze denken. Laat dat nou nét niet het geval zijn bij de cursussen van mijn vader, die alle saaie jaargetallen en ismes (modernisme, postmodernisme enzovoorts) heeft verbannen en gewoon gaat kijken naar wat hij ziet.

 
De vraag bij een schilderij of beeldhouwwerk: 'nou, roep maar, wat zien jullie?' doet menig cursist enkele grote passen achteruit zetten. De schaamte neemt het zichtbaar over, niemand waagt zich aan een antwoord, vooral niet bij een kunstwerk van Karel Appel of andere rare kwast. Mensen kijken naar hun ineens erg interessante schoenen of mompelen iets over een 'isme' waartoe het schilderij of beeldhouwwerk behoort.

Ik schrijf het nog even extra op: dit gebeurt bij de vraag: 'Roep maar, wat zien jullie?'

(Reageer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)


Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen