(Leestijd: 1 - 2 minuten)

arezzo1

Arezzo, Piazza Grande

De tweede bijeenkomst van de cursus Giro dell’Arte heeft als onderwerp Arezzo. Op de foto zie het plein dat zich overduidelijk middeleeuws vertoont en waarop twee keer per jaar het toernooi van het Giostra del Saracino wordt uitgestreden tussen de verschillende stadswijken.

We bekijken er een filmpje van en amuseren ons over de opgewonden Italianen en hun niet-aflatende gepraat. En we zien de trots bij het behalen van de zege, die vanzelfsprekend is behaald dankzij de grote invloed van Onze Lieve Heer, hoog daarboven.
arezzo2Arezzo is ook de stad waar het toeristisch wandelen een genot is door de smalle steegjes, de onverwachte trappen die uitkomen op weer een ander, bloemrijk pleintje. Je bent zo verstandig geweest de auto beneden te laten staan op de parkeerplaats bij een van de stadspoorten en nu ben je vrij om daarheen te klauteren waar het zonlicht je brengt. Onderweg passeer je vast en zeker een snuisterijen winkeltje dat je de mooiste - echt gouden disegno - sierraden belooft. Want ook daarom is Arezzo beroemd. Geen wonder dat de Florentijnse Medici hun oog op deze stad lieten vallen, waar het vakmanschap in gieterijen en goudateliers onovertroffen was.

 

 

arezzo3We bezoeken de Basilica di San Francesco. Natuurlijk komen we voor Piero della Francesca, de schilderende wiskundige, of wiskundige schilder, die op onovertroffen wijze de fresco’s maakte over ‘De vinding van het ware kruis’ (Leggenda della Vera Croce). Alles wat hij had ontdekt over perspectief wendde hij aan, zoals hiernaast mooi te zien is  in het fresco ‘de droom van Constantijn’, een van de episodes van de vertelling. Het is aan te bevelen om een toneelkijker of kleine verrekijker mee te nemen, want de fresco’s lopen door tot hoog in de kapel.
We spraken ook nog over de Chimaera van Arezzo die nu te zien is in Florence, over het Museo Archeologico, over Maecenas en Petraca, over sonnetten en het geboortehuis (nu museum) van Giorgio Vasari. Arezzo, kortom, is zeer de moeite waard en een prima basis voor culturele tochten in de nabije omgeving.

1000 Resterende tekens