(Leestijd: 1 - 2 minuten)

eloyan1

Man Dressed as a Wolf  2007/8
Armen Eloyan 
Londen Timothy Tailor Gallery

Inmiddels zijn we met de cursus ‘verrassend jong’ aangeland bij Armen Eloyan.
Dit schilderij maakte hij toen hij 41 jaar was. Het laat het voorbeeld zien van de bekendste metafoor: “de mens is een wolf’.
Die kennen wij allemaal uit het sprookje van Roodkapje, waarin de wolf zich verkleedt als oma.

 

 

 

 doreomaOp deze kostelijke prent van Gustave Doré is de omdraaiing afgebeeld die zo dadelijk plaats gaat vinden: de wolf vreet oma op. Uit het verdere verloop van het verhaal blijkt dat de wolf daarmee niet oma’s goede eigenschappen erft: in de oudst opgetekende versie van  Charles Perrault (1628-1703), zo verneem ik,  wordt ook Roodkapje, zonder aanzien des persoons, verorberd.
Ik wil niet suggereren dat Eloyan op zijn volwassen leeftijd nog erg met het sprookje bezig was, maar de combinatie van wolf met hoed en dennenwoud doet in ieder geval een verhaal vermoeden.

 

 

 

roodkapjeHet verhaal is feitelijk te gruwelijk voor lieve kleine kinderen. Daarom laat de Efteling roodkapje nog even zien zoals we haar graag herinneren: slank, blond, lieftallig en onschuldig. Het huisje van oma in het bos mag er ook zijn: zo zouden veel mensen wel willen wonen, vermoed ik, op voorwaarde dat er geen wolven zijn. Maar dan komt de waarschuwing van Armen Eloyans schilderij opnieuw in gedachten: pas maar op, want de gast die bij je op bezoek komt kan een mens zijn, maar ook een wolf!

 

 

Eloyan schilderde ook een schilderij met als titel ‘de bezoeker’ maar daarover misschien een andere keer.

 

eloyan2w300

1000 Resterende tekens