(Leestijd: 1 - 2 minuten)

voici paris

Na ons bezoek aan de tentoonstelling Kandinsky en Der Blaue Reiter, slenterden we door het overige, overvolle aanbod in het Haags Gemeentemuseum. Per toeval kwamen we zo terecht in de tentoonstelling 'Voici-Paris' over haute-couture, mode waarin het museum altijd al goed was. De aankleding van de tentoonstelling is groots en stylish, met een flinke humoristische knipoog. Zoals hiernaast is te zien aan dit model dat zichzelf uitgebreid bewondert in de hoekspiegels, geflankeerd door een prachtig bloemstuk op 19e eeuwse zuil en omkranst door een cirkel hagelwitte slakken, die vloer en muren bekruipen.

voici paris2

Er zijn fraaie creaties te zien van eigentijdse ontwerpers maar er is ook couture uit inmiddels lang vervlogen tijden (de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw ). 'Weelde' is een begrip dat bovenkomt, en hoe gelukkig je moet zijn wanneer je jezelf mag onderscheiden door zulke kleding te dragen. Voor de ontwerpers is deze tentoonsteling trouwens een fraai staaltje reclame.

voici paris4

Dit zachtgroene pakje met bloemmotief dateert uit die tijd en is van de hand van een van de bekendste Parijse couturiers. Het is een fraai voorbeeld van alle eisen waaraan Couture volgens de tentoonstelling moet voldoen.

voici paris3

Hier keert het bloemmotief terug, maar nu uitbundig in drie dimensies.

voici paris5

Overzicht van inrichting: haute-couture is niet alleen schoonheid en elegantie, maar zeker ook status én ijdelheid, of zoals dit escargotcordon aangeeft: smaak voor fijnproevers. 

1000 Resterende tekens