(Leestijd: 2 - 4 minuten)
the making off 150w  

Altijd nog staat ‘The Making Of’ van Erik Buijs naast mijn PC: het onderzoekende, zwervende scheppertje op de wereldbol. Natuurlijk ben ik geïnteresseerd in wat Buijs verder maakt: dit voorbije jaar elke dag een nieuw beeldje in zijn ‘timmerschuurtje’. Daarom hieronder enkele beelden die hij konterfeitte.

The making off 
Erik Buijs 2007
Brons h = 26 c
   
05 01 2011150w  

Ze zijn voor hem een stil protest tegen de manier waarop - onder de economische crisis als excuus - met de kunsten wordt omgegaan. Mijn selectie hieronder kwam tot stand door de beelden te nemen van voor mij belangrijke dagen waren in 2011. Maar het hadden ook andere kunnen zijn, want alle 365 beelden sprankelen tegen de depressie in.

Dagbeeld 5 januari Ik schreef in januari 2011 voor Galeries.nl de rubriek  ‘Kunst van de Dag’ en koos dit beeld als mijn dagfavoriet. Zie ook mijn weblog van toen: http://www.mandarte.nl/weblog/item/1016-januari-2011-kunst-van-de-dag-10: “Misschien is ie tekenaar, misschien is ie schrijver, misschien allebei. Maar voorlopig is het potlood te groot voor hem en is het eerder een behekste bezemsteel, die nu nog vast zit aan zijn driepoot. Maar straks kan ie er op weg vliegen. Zijn eigen gedachten achterna.” Dat wegvliegen op het schrift was het afgelopen jaar vele malen nodig. Want hoe kun je weten wat je denkt, voordat je ziet wat je zegt?
(E.M. Foster: “How can I know what I think till I see what I say?”)

     
11 01 2011150w   Dagbeeld 11 januari Onze trouwdag. Wat ons betreft kan dan de vlag uit en als het even kan, vieren we hem elk jaar in vrijheid. Dit jaar gingen we naar Düsseldorf en bezochten K20 en K21. Veel indruk maakten de keramiekschetsen van vrouwelijke naakten van Thomas Schütte, die de ietwat bijtende ironie met Erik Buijs gemeen heeft. Enkele naakten van Schütte werden vergroot tot ‘staalbeelden’ van 2 m lang, over een ervan schrijf ik een volgende keer.
     
14 02 2011   Dagbeeld 14 februari Verjaardag van mijn vrouw. Daar zit ik dan, denk ik, even ontroerd als altijd, in vrede met mezelf, me te verbazen over mijn vrouw en haar welwillend in me op te nemen. Dat is wat ik op haar verjaardag vier, haar vastberaden eigenheid die ik zo bewonder. Van haar en van deze beelden leer ik, dat er nog veel werk valt te verzetten met het denken over dat wat je niet ziet, door dat wat er precies wel te zien is.
     
08 04 2011150w   Dagbeeld 8 april Onze ‘Bevrijdingsdag 2002’ de dag waarop wij Mandarte uitvonden. Standaardfeestdag in huize Mandarte, altijd gewijd aan een bijzonder museumbezoek. Dit jaar ontmoetten we Jan Fabre tussen zijn juweelkevers en later opnieuw bij zijn ‘zelfportretten’ in de beeldentuin van Kröller-Müller. Ik schreef erover op mijn weblog: http://www.mandarte.nl/weblog/item/1057-jan-fabre-in-kroeller-mueller
     
10 07 2011150w   Dagbeeld 10 juli Mijn verjaardag: ben ik dit? Is het een puntmuts of een punthoofd? Wat een kleurtjes. De tweestrijd horizontale-dikkertjes-plakjes-klei versus verticale-ik-ben-er-ook-nog-muts tekent me wel. Grappig, Erik weet vast niet dat ik toen jarig was en hij heeft er zeker niet aan gedacht als hij het wel wist, en toch dicht ik dit geval allemaal persoonlijke eigenschappen van mijzelf toe. Is dat wat beeldhouwwerk doet? Mogelijkheden scheppen voor projectie, voor vereenzelviging, is zeker een van de kwaliteiten van de quasi onschuldige ‘Buijsjes’.
     
31 10 2011150w   Dagbeeld 31 oktober De dag waarop mijn proefschrift in concept werd goedgekeurd. Toeval dat het net als mijn dissertatie geen poppetje, kaboutertje, mannetje maar een niet-figuratief behandelt? Een beeld dat nog scherper de taal uitdaagt om zo zuiver mogelijk te zijn: kijk maar en benoem maar, anders zie je iets anders dan je ziet. In zijn boekje ‘Ondertussen’ staat een gedicht dat eindigt met de zin: er komen nieuwe beelden…
     
    Heerlijk! Wij kijken er naar uit.

1000 Resterende tekens