(Leestijd: 1 - 2 minuten)

rijksvzb

Zondagmiddag 17 juli, exact om 13:30, als we zullen beginnen aan onze wandeling, stort de hemel al haar water leeg in een felle windhoos, terwijl wij schuil houden onder de luifel van de voormalige Rijksverzekeringsbank, bij het beeld van Hildo Krop. Na tien minuten wordt het droog, en kunnen we met opgewekt gemoed aan onze wandeling langs de beelden beginnen. Op een enkele druppel na, houden we het de verdere middag droog.

 

 

artzuid1707hauseagoWe treffen nogal wat oude bekenden, zoals dit beeld van Houseago dat we ooit ontmoet hebben op de Triënnale Beaufort aan de Belgische kust. Het staat er hier in het malse gras niet zo mooi als toen op die ruige kust aan de haven. Maar het bewaart desondanks zijn Odysseus-achtige kracht, of beter de archaïsch Griekse kwaliteiten.

 

 

 

artzuid1707oudenjong

En waar we echt blij mee zijn, is dat er onder de toehoorders altijd spontane 'gasten' aansluiten, zoals dit keer een jongetje, dat zijn karretje achter ons aanduwt, om er vervolgens, tijdens ons gepsrek, in plaats te nemen, om op zijn gemak alles te kunnen volgen.

 

 

 

artzuid1707havermansNatuurlijk kunnen we het niet laten om ook enkele beelden ter sprake te brengen, die niet to deze 'ArtZuid' behoren, zoals Rodins 'denker' bij het Hilton hotel, en Havermans 'denker' bij het Minervaplein.

 

 

 

 

artzuidvoltenEn al evenzeer geldt dat voor het beeld van André Volten, aan het einde van de Minervalaan, waar we onze wandeling besluiten. Want als er een beeld is, dat zich zonder problemen kan meten met alle beelden die we vanmiddag hebben gezien, dan is het wel dit ensemble van dubbele, 'omgespiegelde' zuilen. Inmiddels is het twee en een half uur later, en we gaan voldaan uiteen.

ArtZuid is een heerlijke tentoonstelling en ik verheug me al op de volgende twee groepen waarmee ik deze wandeling ga maken, op 14 juli en 14 augustus.

1000 Resterende tekens