(Leestijd: 1 - 2 minuten)

pol h

Op vrijdag 19 november gaf Mandarte haar vierde workshop Focusing en Kunst.
Dit keer in midden in het kloppend hart van Amsterdam.
De ruimte in het zestiende-eeuwse woonhuis tegenover de Oude Kerk droeg bij aan de sfeer van de dag. In de ochtend was een schilderij onderwerp en ’s middags een beeldje.

Marlies Vos begeleidde het focusing gedeelte in de ochtend en middag, dat deel is individueel gericht. Zij liet de deelnemers kennis maken met focusing, een gewaarworden van innerlijk bewustzijn, van innerlijk luisteren. In tegenstelling tot een ontspanningsoefening is focussen juist een actief proces, een bewustwording van innerlijk  aanwezig zijn. Marlies bracht bij de deelnemers een interne dialoog op gang door gebruik te maken van metaforen: hoe is het met je stemming? Als het een landschap was of een muziekstuk, of kleur, welk landschap of muziekstuk of kleur is dat dan? Na het aftasten van alles wat je zoal bezig houdt ervaar je een intens naar binnen gericht luisteren. In focusing termen heet dat de ‘felt sense’of in het Nederlands: ‘het ervaren gevoel’. Dit is het moment om, als het ware woordloos, naar het kunstwerk te kijken. De taal komt dan als vanzelf in je boven.

De deelnemers schreven op wat bij hen naar boven kwam toen ze het werk zagen. Jeroen begeleidde dit deel en besprak datgene wat de deelnemers hadden opgemerkt in de groep.
De lunch met soep, salade en broodjes was een mooi en ontspannen breekpunt in de dag.
In het nagesprek gaven verschillende deelnemers aan dat zij anders naar kunst zouden gaan kijken, meer vanuit het stilstaan en innerlijk gewaarworden. Zoals een van de deelnemers, Lisette Baas, het verwoordde:
Dag Marlies en Jeroen, mijn reactie over vrijdag j.l. Op zich was de oefening niet nieuw voor me, wel het toepassen voordat ik een kunstvoorwerp ga bekijken en benoemen en daardoor ging ik beter kijken en voelen. Ik vond het een prettig gezelschap om mee samen te zijn en de verzorging was prima, dank jullie.

1000 Resterende tekens